A sad malo o meni

ja od sandreZovem se Ljiljana i to je sasvim tačno napisano, ali problem je u prezimenu- Himel, ili Himmel?

Ovo drugo je ispravno, ali je  tamo neko 1933.  suprugovom ocu pogrešno napisao prezime  i sad moja deca imaju kvazi prezime.

Zato sam ja rešila da uzmem stvar u svoje ruke i potpisujem se onako kako treba, jer kakav bih to bila učitelj ,ako bih decu učila da  je sve  dozvoljeno i ispravno.

Kažu da je moje ime nastalo od prvog cveta u raju, a sadašnje prezime znači nebo.

Dakle tako bi trebalo biti i zašto  sad da to neko kvari?

Možda sam zato stalno na nebu i u oblacima. Ime me odredilo, a novo prezime prigrlilo.

Nije stoga ni čudno što sam se okrenula umetnosti, a i  kud bi ovakav maštar?

Kada ste jedini Kića u ulici, onda vam ništa drugo ne preostaje nego da  izmislite prijatelje, a kud ćeš bolje od lutke.Prva se zvala Špelca/ iz mace Papučarke/, a onda su se imena nizala , a s njima i karakteri.

Na kulturološkom smeru, upoznala sam Hodajuću dušu-moju Mammy-Mariju Nikolić ,koja je moje snove pretvorila u stvarnost.

Naučila me je pravljenju pozorišnih lutaka i brusila moj glumački talenat tako nežno kao kristalnu figuru.

A onda je sasvim tiho nestala i preselila se u Rajske vrtove,  ostavivši mi  nimalo lak zadatak , da neke druge male i znatželjne ljude učim ovoj umetnosti.

Nakon mnogo godina dobijam posao i  tada počinje  sve da ima smisla .Osnivam sekciju, pišem svoj prvi dramski komad za decu „Čaroban osmeh“, osvajamo prvo mesto u Republici, ali materijalne podrške nigde.sve se svodi na  tapšanje po ramenima..

Ali kako  pripadam grupi ljudi koji ne predaju meč pre zvižduka sudije/to dokazujem i sada ,jer mi  informatika baš i  nije jača strana, a nekako bolje umem s ljudima, nego s  mašinama../, smišljam načine da decu povedem u svet umetnosti, pa makar i o svom trošku.

Naravno i danas je tako.

U međuvremenu, moja deca osvajaju bezbroj državnih nagrada, gostuju na raznim televizijama  i dečijim manifestacijama.

Uz pomoć lutkarstva mnogi su rešili svoje velike-male probleme.

Naučila sam decu da lutka ne iziskuje velika novčana ulaganja.Prva lutka su bile senke naših ruku u vreme prvobitne ljudske zajednice.Bitno je šta mi tim rukama želimo da pokažemo.

Izuzetno mi je važno da nastava koju držim bude zanimljiva ,dinamična i originalna.

Naravno, poštujem tradiciju i sve dobro čuvam,uvodeći novine i stavljajući dete u položaj saradnika u  nastavnom procesu, a ne pukog slušaoca.

I tako već 18 godina…… uz nesebičnu pomoć moje porodice: Filipa, Helene i Aleksandra.


                                         BIOGRAFIJA

Ljiljana Himmel (Himel)

  je rodjena 1966. godine u Ečki.

Nakon završenog Kulturološkog smera završila je Višu učiteljsku školu u Kikindi,a zatim  i Somborski Učiteljski Fakultet u Novom sadu.

Još kao srednjoškolac,zavolela je „daske koje  život znače“.

Najveći “ krivac”za to je njena profesorka Marija Nikolić koja ju je uvela u magični svet lutkartstva.

O tome kakva je profesorka Marija bila govori I nadimak Mammy”Umela je da nas podrži, ohrabri, a pre svega nauči da budemo dobri ljudi.”(iz intervjua  časopisa „Zrenjanin“)

    

To je i jedan od razloga koji ju je podstakao da osnuje Lutkarsku sekciju pre 24 godine, kada je konačno dobila stalni posao.

Žao joj je što profesorka nije doživela da vidi njene uspehe. ,zato je na lutkarsku scenu postavila profesorkin komad “Priča o kralju Matiji I pastiru koji nije umeo da laže”. Ovu predstavu snimila je RTS 1996.

 Iako su postojale finansijske poteškoće pri samom osnivanju lutkarske sekcije,  24.02.1994, nije spečilo članove sekcije i njihove roditelje da organizuju prodajnu izložbu lutaka ,kolača i cveća koje bi omogućile finansiranje prestave.

Nakon novinskog članka  lista “Zrenjanin”Organizacija Crvenog Krsta poziva Lutkarsku sekciju   da pomogne u propagiranju akcije“ Zdravi zubi“.

Obzirom da takvih tekstova nema,Ljiljana H. piše dramski komad“ Čarobni osmeh“.

Organizuje prikupljanje novca i 

Uz pomoć tadašnjih Zrenjaninskih firmi,lutkari- prvaci države, odlaze na letovanje u organizaciji “Prijatelja dece Srbije”.

Od toga dana,lutkarska sekcija sa Ljiljanom Himmel niže brojne uspehe.

Paralelno sa lutkarskim komadima,režira I kratke dramske forme, pravi lutke od recikliranih materijala.Neguje primenjenu umetnost kroz narodnu tradiciju.organizuje školska   takmičenja u pisanju poezije i učestvuje na raznim konkursima., a posebno je ponosna na organizaciju manifestacije “U čast učitelju”,gde je uspela da okupi talentovane učitelje , decu I njihove roditelje iz naše Opštine  I najboljima uruči nagrade, a ove godine ovu Manifestaciju podigne na Međunarodni nivo.

Ljiljana Himmel je multimedijalni umetnik s obzirom da pored postavljanja brojnih performansa,piše poeziju,dramske tekstove,pravi lutke i osmišljava kostime za predstojeće predstave, bavi se primenjenom umetnošću kojom približava deci I odraslima Narodnu tradiciju.

Od 2004 godine niže mnogobrojne likovne i literarne nagrade na državnom Festivalu „Vitezovo Proleće“., a od 2013. do danas osvaja više desetina književnih I likovnih nagrada na Međunarodnom nivou.

 

Nagrade:

1.I mesto- na Republičkom Festivalu lutkarstva u obrazovanju  u Beogradu,1994.

Predstava: „Čarobni Osmeh“;

 1. I mesto-na IV smotri lutkarskog stvaralaštva u Osnovnoj školi i Zahvalnica od strane Republičkog Ministarstva za Ekologiju,1996.

Predstava:“Četiri godišnja doba“,

3.Najbolja Ekološka predstava,najbolja primena lutke u nastavi na Smotri lutkarskog stvaralaštva u osnovnoj školi ,1997.

Predstava:“Čudesno Drvo“

4.Lutkef-Najbolja predstava  u državi,takmičenje je održano u Subotici,1997.

5.Na smotri lutkarskog stvaralaštva-Nagrada publike 1998.

Predstava:“Volim te“

 1. Na smotri lutkarskog stvaralaštva-Nagrada za najbolju animaciju i najlepšu lutku,2000.

Predstava:“Nevaljali Lale“.

Osim brojnih nagrada,lutkarska sekcija je poznata i po gostovanjima u emisijama.

1.“Najbolje predstave na LUTKEF-u-emisija na RTS,gde se lutkarska sekcija predstavila sa predstavama „Čarobni osmeh“, „Priča o kralju Matiji i pastiru koji nije umeo da laže“,1997 i godinu dana kasnije sa prestavom „Čudesno drvo“.

2.Gosti i domaćini u dečijoj emisiji na studiu B-Novogodišnja predstava „Čarobne pahuljice“.

3.Emisija o neobičnim  interesovanjima  na RTS-RTV,Žikina Šarenica,2001.

Lutkarska sekcija je u svoj opus uključila i brojna učestvovanja na „Zmajevim Dečijim igrama“ u Novom Sadu počevši od 2001. sa predstavom „Četiri godišnja doba“, „Dolazi cirkus“ „Labudovo jezero“ 2002,“Rapsodija u plavom“ 2003.

Ljiljana Himmel 2005 godine dobija ulogu člana žirijana I-FLUOŠ-U, a nakon dvogodišnje pauze,priprema predstavu Sveti Sava.

2008-Predstava Lajanje na zvezde

2010-Snovi

Od 2004 godine niže mnogobrojne likovne i literarne nagrade na državnom Festivalu „Vitezovo Proleće“., a od 2013. do danas osvaja više desetina književnih I likovnih nagrada na Međunarodnom nivou.

2010.Pipi ide u školu,predstava je bila emitovana na Radio-Televiziji Santos.

2014.Na državnoj Smotri dramskog stvaralaštva za decu u Leskovcu učenica Bojana Nadlački dobija nagradu za najbolju žensku ulogu predstavi “Čarobne pahuljice”, a učiiteljica Ljiljana pohvalu za dramski tekst”Crni sneg” u kategoriji učitelji-dramski pisci.

Poslednja predstava “Zaboravljeni učitelj”, posvećena je Miloradu Petroviću Seljančici.

Pomoć u finansiranju predstava duguje roditeljima glumaca I svojoj porodici.

Pojedine kolege pomagale su prilikom odlaska na takmičenje.

 1. marta održala je tribinu u zrenjaniskom Kulturnom centru ispred UZRU-a pod nazivom “Uključite reflektore- predstava počinje”gde je predstavila Metod scenske komunikacije u nastavi vannastavnim aktivnostimasima. Bila je ovo prilika da predstavi istoriju I tehnike metoda scenske komunikacije, kao I rezultate sopstvenog isstraživačkog rada koji je obuhvatio učitelje iz Srbije, Makedonije I Bih I Republike Srpske.Prisutni su pogledali predstavu sa prošlogodišnje Smotre dramskog stvaralaštva, a predstavljena im je I knjiga “Dramski tekstovi za decu”. Mnogo je talentovanih učitelja I među njima sjajnih pisaca.” Želela sam svojim primerom da ih ohrabrim da svoja delja objavljuju”
 2. .Radove  je objavila na portalima http://www.avlija.me/poezija/ljiljana-himmel-carobne-pahuljice   http://blacksheep.rs/crni-sneg-radio-drama-za-decu     I blogu “ Kutija Ljubavi“ https://kutijaljubavi.wordpress.com/2015/01/22/sveti-sava-i-pustinjak-ljiljana-himmel/

Dramski tekst “Čarobne pahuljice” objavljen je u knjizi “Ispod duge”, a “Crni sneg” u Knjizi “Dramski tekstovi za decu”.

Učestvovala je I na smotri “ Pod Istim nebom našeg doma “ U Karavukovu, gde je sa učenicima predstavila tradiciju , običaje I ishranu svog mesta koje se odlikuje multikuturalnošću.

Ipak, najponosnija je na  nagradu Međunarodnog konkursa „Magda Simin“ – za negovanje kreativnosti kod dece.

Da bi smo uspeli u životu,da bismo ostavili trag našim pokoljenjima i dotakli ih  našim ostvarenjima vodi   se izrekom Dajen Heger-„Sanjati znači živeti“..

 

 

Advertisements

7 comments

 1. cakulanje · novembar 27, 2011

  Draga moja, dobrodošla 🙂 Želim ti puno, puno uspeha i zadovoljstva i u ovim vodama i u ovome poslu 😆

 2. ljiljana · novembar 27, 2011

  Hvala ti što me bodriš i što si uvek prva da sa mnom deliš ovo putešestvije po društvenim mrežama.
  Kao svetionik,vodiš me tananom svetlošcu do cilja,puštajući me da sama pronađem ispravan put do luke.
  Jer tako to treba u našem poslu ❤

 3. kreativnacarolija · februar 16, 2012

  Osnivam sekciju, pišem svoj prvi dramski komad za decu Caroban osmeh, osvajamo prvo mesto u Republici, ali materijalne podrške nigde.sve se svodi na tapšanje po ramenima..

  Ovo mi je jako poznato, ali ne sme nas obeshrabriti i naterati da odustanemo od svojih snova, Ljiljana, sledi svoje snove kao i do sada, pa neka ostane i na tapsanju po ramenu, vazno je biti srecan i ispunjen.

 4. himmellj · februar 17, 2012

  Hvala Vam najlepse.
  Drago mi je sto delite moje mišljenjenje i što me razumete.
  Neću ja odustati, jer ako to učinim, izdaću sebe i decu.
  Vaš komentar mi mnogo znači i baš me je razveselio.

 5. Lucija Tasić · mart 19, 2016

  Bogata biografija, prebogato radno i umetničko iskustvo kakvo se ne sreće često. Drago mi je što entuzijazam postoji među učiteljima i što ste tako energični i odlučni u savladavanju prepreka. Želim Vam sreću u svemu što radite.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s